niedziela, 13 listopada 2011

Domowe delicje

  • 30 dag mąki
  • 1 - 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru pudru
  • dżem morelowy lub pomarańczowy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • zapach waniliowy
  • polewa:
  • ćwierć kostki masła
  • tabliczka czekolady

Posiekać mąkę z tłuszczem, dodać cukier, śmietanę i pozostałe składniki, zagnieść ciasto, wstawić je na godzinę do lodówki. Następnie dość cienko rozwałkować. Małą szklaneczką lub kieliszkiem do wina wykrawać nieduże ciasteczka. Ułożyć je na blasze wyścielonej pergaminem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celcjusza i upiec na złoty kolor.
Przygotować polewę:
czekoladę połamać, włożyć do miseczki, dodać masło, ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą i mieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Gdy ciasteczka przestygną, na środku każdego położyć pół łyżeczki dżemu, a wierzch polać łyżeczka polewy. Pozostawić do zastygnięcia.

Smakowało?? 
chcesz dodać coś od siebie do naszego przepisu?? 
Podziel się swoją opinią dodając komentarz.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. witam. Przepis wygląda na prosty , wiec może się zdecyduje zrobić. Pozdrawiam BB ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe tematy zapraszam na mój blog ;]
    http://motooryzzacja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń